top of page
Yazarın fotoğrafısecilaksoy

OKR ile Etkili Hedef Yönetimi

Güncelleme tarihi: 16 Eki

Şirketin başarısında en önemli unsurlardan biri çalışanın başarısıdır. Her çalışan kariyer yolculuğunda attığı adımlar ve gerçekleştirdiği çalışmalar ile yer aldığı kurumun bir parçasıdır. Çalışanın kariyer yolculuğundaki en önemli belirleyicilerden biri ise hedef belirlemedir. Doğru yöntemler ile belirlenen hedefler, çalışanın motivasyonu ve performansı üzerinde etkilidir.


👉 Peki, etkili bir hedef belirleme sistemi nasıl kurulur? Hedef belirleme çalışanı ve şirketi hangi yönlerde etkiler?


Hedef Belirleme Nedir?


Hedef belirleme, bireylerin veya kurumların gelecekte ulaşmak istedikleri başarıları net bir şekilde tanımlayarak, hedeflere ulaşmak için gerekli adımları planladıkları stratejik bir süreçtir. Bu alanda önemli kuramlardan biri, Locke’un Hedef Belirleme Kuramı’dır. Locke’ a göre çalışanlar, iş yaşamında kendilerine uygun hedefler koymaktan ve bu hedefleri gerçekleştirmekten keyif almaktadır. Kişilerin kendilerine uygun hedefleri; açık, önemli, ulaşılabilir zorlukta ve planlanabilir bir zaman aralığında olmalıdır. Kişiler, kariyer yolculuklarına başarılı ve mutlu olmayı isteyerek başlamaktadır ve isteklerini gerçekleştirmek için çalışmaktadırlar. Ancak; günümüz şartlarında işin yalnızca gerekliliklerini yapmak, başarı ve mutluluk için yeterli değildir. İş hayatında hedeflerin belirlenmesi ve bu hedeflere yönelik sürekli ilerleme sağlanması, başarıyı doğrudan etkilemektedir.


Hedef Belirlemenin Faydaları


Hedef belirlemenin motivasyon ve performans üzerinde etkileri mevcuttur. Kişi hedeflerine ulaştıkça başarabileceklerine dair inancı artar ve motivasyonu güçlenir. Hedef belirleme çalışanın performansını artırırken iş yeri maliyetini de iyileştirmektedir. Hedef belirleme ve bu hedefleri gerçekleştirme hem çalışanların iyi oluşunu hem de iş doyumlarını artırmaktadır. Thammasat Üniversitesi'nin 2021 yılında 335 kişi ile yaptığı bir çalışmaya göre; hedef belirleme yöntemi olan OKR sistemi ile çalışan motivasyonu ve çalışan bağlılığı arasında pozitif bir ilişki ortaya çıkmıştır.

 

“Hedeflerimize ancak hararetle inanmamız ve şiddetle hareket etmemiz gereken bir plan aracıyla ulaşılabilir. Başarıya giden başka bir yol yok.” — Pablo Picasso

Şirketlerde Hedef Belirleme


Andy Grove tarafından oluşturulan ve Doerr tarafından OKR (Objective and Key Results) ismi verilen Kritik Hedefler ve Sonuçlar sistemi ise organizasyonların başarı seviyesini en üste taşımak için gerçekleştirdiği bir yönetim sistemidir.



OKR kritik performans hedefleri ve sonuçlar olarak iki temelden oluşmaktadır.


🎯 Objective (Hedefler): Gerçekleştirilmek istenen hedeflerdir. Somut, ölçülebilir ve eylem odaklıdır.


🎯Key Results (Başarı Kriterleri) (KR): Sonuca ulaşmak için yapılan çalışmalardır. Etkili hedefler zamana bağlı, belirli ve gerçekçidir. Kritik hedefler tamamlandığında sonuca ulaşılır.


OKR sistemleri genellikle birden fazla kritik hedef ve her kritik hedef için 3-5 sonuçtan oluşur. Kritik hedefler ve sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediği üç aylık, altı aylık ve yıllık dönemlerde kontrol edilerek güncellenebilir. OKR sisteminde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır;


📍 OKR sistemi yapılacaklar listesi şeklinde oluşturulmamalıdır.

📍 Başarı kriterleri eylem odaklı değil değer odaklı olmalıdır.

📍 Belli zaman aralıklarında OKR sistemindeki ilerleme kontrol edilmelidir.




OKR Sisteminin Faydaları


OKR Sistemi şirketlerin ortak bir hedef (objective) oluşturmasına ve başarı kriterleri (key results) belirlemesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca, çalışanın da hem şirket hem kariyer yolculuğu için ideal bir yol haritası oluşturmaktadır. Bingham Üniversitesi'ne ait 2021 yılında Nijerya'da yapılan bir çalışmada OKR sisteminin örgüt performansını artırdığı bulunmuştur. Ek olarak;


  • Çalışan bağlılığı ve çalışan deneyimine pozitif katkı sağlamaktadır.

  • Çalışanın hedefleri, departman hedefleri ve şirket hedefleri ile entegre bir sistem oluşturmaktadır.

  • Şirket performansını olumlu yönde etkilemektedir.

  • Uyumlu çalışmaya yardımcı olmaktadır.

  • Hedeflerin takibini ve gerçekleştirilmesini kolaylaştırmaktadır.

  • Uzaktan ve hibrit çalışma modellerinde performans yönetiminin etkili bir şekilde uygulanmasına yardımcı olmaktadır.

 

“İlerlemenin sırrı başlamaktır. Başlamanın sırrı, karmaşık, bunaltıcı görevlerinizi küçük yönetilebilir görevlere bölmek ve ardından ilkinden başlamaktır.” — Mark Twain

OKR Örnekleri


OKR sistemi hem kişisel hem de örgütsel hedeflerde kullanılmaktadır. Kişisel bir OKR örneği aşağıdaki gibidir;


📍 Objektif : Kişisel gelişimi artırmak


KR 1: Ayda en az bir yeni beceri öğrenmek

KR 2: Her ay en az 2 kitap okumak 

KR 3: 3 ayda en az 4 kişisel gelişim seminerine katılmak


Bir şirketin insan kaynakları departmanı üç aylık dönem için aşağıdaki gibi bir OKR oluşturabilir;


📍 Objektif : Çalışan bağlılığını ve memnuniyetini artırmak


KR 1: Çalışan memnuniyet anket skorlarını %10 artırmak

KR2: 3 ayda en az 1 defa çalışan anketi uygulamak

KR3: Sosyal etkinliklere katılımı %20 artırmak


Etkili Bir OKR Sistemi İçin keİKen Yanınızda!


OKR sistemi genel olarak benzer kurallara sahip olsa da şirkete özel bir sistem kurulumu hedeflere ulaşmayı kolaylaştırmaktadır ve hem şirket performansını hem çalışan motivasyonunu olumlu etkilemektedir. keİKen Danışmanlık, sunduğu OKR Sistemi hizmeti ile şirketinizin ihtiyaçlarını ve gelecek hedeflerini belirlemeye yardımcı olur ve bu hedefleri gerçekleştirmede etkili olacak anahtar hedefleri tespit eder. Detaylı bilgi ve danışmanlık için;



 

Kaynakça

IRIKEFE, P. O. (2021). Effect of objectives and key results (OKR) on organisational performance in the hospitality industry. International Journal of Research Publication, 91(1), 185-195.

Mavisu, H. (2010). Bireysel kariyer planlamanın aşamalarından biri olarak hedef belirleme ve kariyer başarısı ilişkisi (Master's thesis, Dokuz Eylul Universitesi (Turkey)).

Yıldız, T. (2018). Çalışmaya tutkunluk, iş özellikleri, kişilik tipleri, işkoliklik, stratejik çeviklik ve başarı hedef yöneliminin örgütsel bağlılığa etkisi üzerine bir araştırma (Master's thesis, İstabul Arel Üniversitesi).

Mahitthafongkul, G., & Napathorn, C. (2021). Investigating the Relationship Between the Implementation of OKR and Employees’ Attitude and Development. Thammasat University.

 

62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page