top of page
Yazarın fotoğrafısecilaksoy

İnsan Kaynakları Profesyonelleri Ne ister?

Güncelleme tarihi: 26 Mar 2021

Ben bir İK profesyoneliyim ve uzun süredir bu işi neredeyse bütün fonksiyonlarını yöneterek yapıyorum. Birçok meslektaşım gibi işimi severek yapıyorum ve her ne kadar yeterli olmasa da son yıllarda öneminin kavranmış olmasından mutluluk duyuyorum. Ancak ne kadar ilerleme kaydedersek kaydedelim, ne kadar gelişim gösterirsek gösterelim ya da ne kadar İK'nın stratejik bir departman olduğunu ve şirketin karlılığına, büyümesine etkisini rakamlarla kanıtlarsak kanıtlayalım yeterince hak ettiği yerde olmadığı kanısındayım.


Bugün hala insan kaynakları departmanı olmayan binlerce şirket mevcut ya da İK uzmanı olarak istihdam ettikleri ve tüm İK süreçlerinin tek çalışan ile yürütüldüğünü sanan yine binlerce yönetim anlayışı var.


Neler yaptığımızı, neler yapabileceğimizi, bunların şirketin stratejilerine ve büyümesine nasıl katkılarının olacağını anlatmak (sadece iş verenlere değil bazen çevremizdeki en yakınlarımıza bile) her zaman olmasa da sıklıkla bir ispat çabası gibi geçiyor. Aslında çok basit bir formül bu; kurumları var eden insanlar, insanları kurumları var etmesi için çalışmaya teşvik eden insan kaynakları departmanları ya da danışmanları. Teşvik etmek kolay gibi görünen anlamında ise İK fonksiyonlarının tamamını barındıran bir kelime. İşe alım, oryantasyon, performans, ücret yönetimi, kariyer yönetimi, eğitim, koçluk, yetenek yönetimi, motivasyon yönetimi ve en sonunda çıkış süreci yönetimi yani özetle bir kurumun en büyük sermayesinin girişinden çıkışına kadarki tüm adımları bizler tarafından yönetiliyor ya da yönetilmeli.


İnsan Kaynaklarının hala doğru konumlanamamış olması İstanbul dışında birçok şehirde çok az profesyonel bulunmasına ve onların da doğru ücret politikası ile çalışamamasına sebep oluyor. Ya da diğer şehirlere tüm İK desteklerinin büyük şehirlerden verilmesi ile çözüm bulunabiliyor. Bu da hem bu mesleğin daha az tanınmasına hem de yayılması ile sonuçlanıyor.


Bireysel olarak mesleki anlamda birçok isteğim olmasına rağmen meslektaşlarım için isteyeceğim en önemli şey, içinde tek çalışanı bile olsa her kurumun bir İK desteği ya da eğitimi alması gerektiğini anlayacak farkındalığının olmasıdır.




52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page