Daha önceki blog yazımızda Psikolojik güvenlik konusuna giriş yapmış ve kısaca bunu iş yerimize nasıl uyarlayabileceğimizden bahsetmiştik. Kısaca hatırlayalım, nedir psikolojik güvenlik? The Fearless Organization: Creating Psychological Safety At the Workplace kitabının yazarı ve aynı zamanda Harvard Profesörü olan Amy Edmondson, bu alanda yaptığı araştırmalar ve verdiği eğitimlerle bolca isminden söz ettiriyor. Amy Edmondson’a göre psikolojik güvenlik:
''Kişilerin hata yapsalar dahi yargılanmayacaklarına, cezalandırılmayacaklarına dair olan inançlarıdır''
Psikolojik Güvenliğin Önemi
Bu blog yazımızda psikolojik güvenliğin liderler açısından iş yerlerine nasıl uygulanabileceğine değineceğiz. Öncelikle neden bunun üstüne bu kadar duruyoruz? Bu konu neden önemli? Yıllar önce Google’da çalışan araştırmacılar bir araştırma yürüttü. Aradıkları şey ise ‘’Google’da çalışan bir ekibi etkili yapan nedir?’’ sorusunun cevabıydı. Araştırma sonucu Google, etkili bir ekibin olmazsa olmaz 5 özelliğini ortaya koydu. Bunlardan ilki ise psikolojik güvenlikti. Google bunu :
“Psikolojik güvenliği yüksek bir ekipte, ekip arkadaşları, ekip üyelerinin yanında risk alma konusunda kendilerini güvende hissederler. Ekipteki hiç kimsenin bir başkasını, bir hatayı kabul ettiğinde, bir soru sorduğunda veya yeni bir fikir sunduğunda utandırmayacağından, cezalandırmayacağından emindirler.’’
olarak tanımladı. Google’ın bu projesine Aristo’nun “Bütünün kendisi parçaların toplamından daha büyüktür’’ sözünden ilham alınarak “Project Aristotle’’ ismi verilmiştir. İşte bu sebepten, sadece sağlıklı bir iş ortamı için değil, etkili bir ekip oluşturmak için de psikolojik güvenlik önemli bir konudur.
Psikolojik güvenliği işyerinde sağlamada liderler çok önemli bir rol oynuyor. Sebebini açıklayalım: Öncelikle bir liderin işi, şirket içindeki yapılan işleri çok daha büyük bir amaca bağlamaktır. Çünkü kendinden daha büyük bir amaç için çalıştığını bilip anlayan bireyler daha motive olur ve çekinmeden soru sorup konuşurlar.
Yaptığınız İşe Daha Büyük Bir Amaçla Bağlanmak
Amy Edmondson’un psikolojik güvenlik eğitiminde verdiği bir duvarcı örneği vardır. Bir gün yoldan geçen biri duvar ören 3 inşaat işçisi görür ve durup ilkine sorar: Ne yapıyorsun? Adam yanıtlar: Duvar örüyorum. İkinci adama sorar ve adam yanıtlar: Ailemi geçindiriyorum. Üçüncü adam ise der ki : Kilise inşa ediyorum. Bu örnekte üçüncü adam işine kendinden çok daha büyük bir amaçla bağlanmıştır. Çünkü kilisenin inşasında yaptığı duvar örme işinin çok önemli bir yer kapladığını anlamıştır.
Kendinizden çok daha büyük bir amaçla bağlandığınız işinizde daha motive, işinize daha bağlanmış ve psikolojik olarakta güvende olmuşsunuz demektir. Bugünün liderleri her çalışanının kilise inşa ettiğinden emin olmalıdır. Yani yaptıkları işleri anlamlı kılan kısmı onlara göstermelidir. Bu anlam sadece şirkete değil, bir topluluğa hatta insanlığa da olabilir.
Psikolojik güvenlik sessizlik kültürünün tam tersidir. Bu sessizlik kültürünü yıkmak için ise bir lider olarak insanları soru sormaya teşvik edici davranışlar sergilemek önemlidir.
Sessizlik Kültürü Nasıl Yıkılır?
1- Önce Siz Sorun
Eğer soru sorup fikirlerini beyan eden çalışanlar istiyorsanız, önce siz konuşup soru sormalısınız. Böylece diğerlerini de bu konuda teşvik etmiş olursunuz. Unutmayın ki siz çalışma ortamınızda onlara örneksiniz.
2- Bilmeyen Olun
Eileen Fisher CEO'su kendi ismini taşıyan şirketinde kendini bilmeyen (don’t knower) olarak tanımlıyor. Bütün ekip buluşmalarını, “Ben bir şey bilmiyorum, siz bana anlatın. Siz ne görüyorsunuz?” şeklinde yürütüyormuş. Bu ekibine iyi bir örnek olmaktır.
3- Hatalarınızı Kabul Edin
Eğer lider olarak siz kendi yaptığınız hatalardan ekibinize bahseder ve bunu kabullenip özür dilerseniz, ekibinizde hata yapma konusunda kendilerini endişeli hissetmez ve böylece psikolojik olarak güvenli bir ekip ortamı yaratmış olursunuz.
İşyerinizde sessizlik kültürünü yıkmak zorlayıcı bir süreç olabilir. Psikolojik güvenliğin yüksek olduğu bir ortam oluşturmak geliştirilebilir bir yetenektir. Öncelikle lider olarak kendinizi geliştirmekle başlamalısınız. Bu konuda zorlanıyor ve destek istiyorsanız, keİKen’in sağladığı paketlere ve diğer blog yazılarımıza ulaşabilirsiniz! Bize ulaşabileceğiniz adresler:
keiken.com.tr
Kaynaklar:
#ik #hr #psikolojikgüvenlik #psychologicalsafety #amyedmondson #google #projectaristotle #aristoprojesi #liderlik #işyeri #sessizlikkültürü #psikolojikguvenlik
Comments